ساندویچ پانل در معماري

ساندویچ پانل در معماري

کاربرد ساندویچ پانل در معماری

 

ساندویچ پانل در معماري

در این مطلب میخواهیم راجب ساندویچ پانل در معماري توضیح دهیم:

نور گیر بودن، اجرای سریع، جابه جایی راحت و… از مزایای ساندویچ پانل در معماري است.

همان طور كه قبلا اشاره شد، تنوع رنگ و نیز تنوع شكل پروفیل (پستی و بلندی) ورق های به كار رفته در ساندویچ پانل ها سبب می شود بتوان كاركرد های دكوراتیو نیز برای ساندویچ پانل ها در نظر گرفت. امروزه به خصوص از ساندویچ پانل های تخت، برای پوشش نما و پوشش داخلی ساختمان های مسكونی و اداری نیز استفاده می شود.

در این خصوص باید توجه داشت كه تمام اندود ها و خصوصا اندود پانل های رنگی، تحت تابش اشعه UV كمرنگ شده و به مرور رنگشان كهنه می شود. از این جهت باید به نوع اندود به كار رفته دقت نمود.

 

کاربرد ساندویچ پانل در معماری

 

نوع اجرای این نوع نما ها در مناطق پر باران بعضا به صورت درز های باز بوده كه صرفا نقش بارانگیر (rainscreen) دارد. در سایر موارد، از لاستیک های آب بندی در درزهای بین پانل ها استفاده می شود. در این موارد هر سازنده ریل ها و درزبندی خاص خود را ارائه می كند.

 

نكات اجرایی، ملاحظات ایمنی و زیست محیطی

 پنجره ها 

تقریبا تمام انواع پنجره ها را میتوان درون ساندویچ پانل های دیواری اجرا نمود. در عام ترین طبقه بندی، پنجره ها به سه نوع تقسیم می شوند.

  1. (ribbon windows) پنجره های نواری.
  2. (unit windows) پنجره های تكی.
  3. (porthole windows) پنجره های ملوانی.

 

کاربرد ساندویچ پانل در معماری2

 انواع چیدمان پنجره در دیوار ساندویچ پانل

 

فریم های پنجره معمولا از آلومینیوم یا چوب ساخته می شوند. هم پنجره های نواری و هم پنجره های تكی نیاز به فریم بندی یا تكیه گاه اضافی دارند. اما پنجره های ملوانی داخل پانل جای می گیرند.

در صورت امكان، بهتر است جزئیات طراحی شده جهت تلاقی پنجره با ساندویچ پانل، اجازه نصب پنجره پس از نصب پانل ها را داده و نیز اجازه برداشتن پنجره یا پانل را مستقل از دیگری بدهد.

پانل ها و پنجره ها با مهندسی دقیق ساخته می شوند و ظاهر و عملكرد بهترین محصولات نیز در صورت اندازه گیری یا جانمایی نادرست فریم بندی متقاطع با پنجره می تواند به شدت تحت تاثیر قرار گیرد. بنابراین ضروری است كه فریم بندی متقاطع با پنجره ها طوری طراحی شده باشد كه جلوی تغییر مكان های نامطلوب در اثر وزن یا بار باد را گرفته و هنگام اجرا نیز به درستی شاغول (تراز) شده باشد.

ضروری است تامین كننده ی پنجره و پیمانكار پوشش از قبل بر سر مسئولیت های خود در مورد طرح و جزئیات نصب پنجره ها توافق كرده باشند.

 

نورگیرهای ساندویچ پانل

تامین نور طبیعی برای ساختمان در درجه اول از طریق پنجره ها انجام می شود. اما پنجره ها تقریبا تا فاصله ای حدود دو برابر ارتفاع خود را در داخل ساختمان به خوبی روشن می كنند. برای ساختمان های عریض تر باید از نورگیر سقفی استفاده کرد.

نور پراش شده (diffused light) معمولا بر نور مستقیم ارجح است زیرا روشنایی یكنواخت تری را تامین می كند. این مساله هنگامی كه روشنایی در سطح وسیع و بدون ایجاد سایه مورد نظر باشد اهمیت دارد (مانند مكان های تجاری، صنعتی و ورزشی).

نورگیرها (rooflights) به صورت آماده یا مونتاژ در كارگاه قابل اجرا هستند. نورگیرهای آماده به لحاظ سادگی نصب و اطمینان از عملكرد مناسب تر هستند. مصالحی كه بیشترین استفاده را در این زمینه دارا می باشند، GRP و PVC هستند. دیگر مصالح مانند پلی كربنات ها نیز در دسترس هستند، گرچه این ها كمتر توصیه می شوند. GRP در تمام فرم ها، و پلی كربنات، PVC و شیشه در صورت مات و الگودار بودن نور را پراكنده می كنند.

 

کاربرد ساندویچ پانل در معماری

 

اجرای نورگیرها 

هنگامی كه روش درزگیری پانل ها اجازه دهد، میتوان نورگیرهای آماده را به صورت همزمان در میان پانل های سقف اجرا نمود.

البته جزئیات اتصال كناری و انتهایی نورگیرها با جزئیات پانل های سقفی متفاوت خواهد بود تا با طبیعت تغییر شكل پذیر و مقاومت پایین مصالح پلاستیكی هماهنگ باشد. از واشرهای آب بندی (beads) بزرگ تری به كار استفاده می شود تا دوام تضمین شود. معمولا فستنرها قطری معادل 30 میلی متر داشته و درون هر فرورفتگی پروفیل، یكی قرار می گیرد. درزگیر باید همواره سفید یا خاكستری كمرنگ باشد تا جذب گرمای آن كمینه بوده و از حداكثر دوام آن اطمینان حاصل شود.

مصالح PVC همچنین نیاز به سوراخ های بزرگ تر (oversize holes) دارند تا انبساط گرمایی میسر باشد.

سیستم های سقفی كم شیب تر (low pitch) باید از نورگیرهای تاج (upstand rooflighting) مانند گنبدها (domes) بهره بگیرند تا اطمینان حاصل شود كه نقاط اتصالی بحرانی و همپوشانی های بحرانی نورگیر بدور از مسیر آب قرار گیرند. الگوی چینش نورگیرها در این حالت محدود می شود به نورگیرهای خطی از تاج تا پایین شیروانی یا در یك خط روی تاج شیروانی.

 

تغییر شكل های گرمایی

اگر چه ساندویچ پانل ها مصالح منعطفی شناخته می شوند و جداول باربری آن ها عموما با در نظر گرفتن اثر تنش های گرمایی ارائه می شود، بعضا نیاز به تامین اتصالاتی است كه اجازه جابجایی گرمایی را به پانل ها بدهند. برای مثال، ضریب انبساط حرارتی آلومینیوم دو برابر فولاد است و بسته به رنگ رویه و طول پانل لازم است جزئیات اتصال انتهایی خاصی لازم باشد. برخی مواد دیگر كه در سیستم های پوشش فلزی به كار می روند، مانند PVC و پلی كربنات هم نیاز به اتصالات خاص جهت هضم جابجایی های گرمایی دارند.

 

انبار در كارگاه

ساندویچ پانل ها معمولا به صورت بسته بندی كارخانه به كارگاه فرستاده می شوند. بسته ها معمولا x 1 x 1 m 6 هستند ولی در بعضی موارد تا طول 30 متر هم تهیه شده اند. بسته ها باید با احتیاط جا به جا شده و در كارگاه انبار شوند، تا آسیب و تخریبی در آن ها روی نداده و به خصوص نكات زیر رعایت شوند:

  1. محل انبارش از مسیرهای پیاده و سواره دور باشد.
  2. تخته های باربر زیر پانل ها و روی زمین مناسب (سفت) قرار داده شود.
  3. پانل ها پوشانده شود ولی هوا در زیر آن ها جریان داشته باشد.
  4. كنترل شود كه برچسب ها و بسته بندی های محصول اورجینال باشد.

 

بچه سوله

بچه سوله

  اینکه سوله چیست و چه کاربردی دارد در سایت به طور کامل و جامع

مراحل سوله سازی

مراحل سوله سازی

  مراحل سوله سازی: قصد داریم در این مقاله آموزشی تمامی نکاتی که برای مراحل

پشم سنگ

پشم سنگ

  اینکه دقیقا پشم سنگ چیست و چه کاربردی دارد و در کجا استفاده می شود