خدمات

سازه های فلزی و پوشش

از دیر باز تلفیق آهن و خاک انسان را در ساخت سرپناه یاری رسانده ما نیز از این میراث دیرینه استفاده کرده و با کمک از علم مهندسی خدماتی در راستای اجرای بهتر، مقاوم تر و مقرون به صرفه تر ارائه کرده و خواهیم کرد.

سازه خرپایی

این نوع سازه ها به صورت ساختارهای فلزی مثلثی شکل هستند ،که شکل آن باعث ایجاد مقاومت در برابر تحمل بار بیشتر است. یکی از مهم ترین ویژگی های سازه های خرپایی این است که از نظر تحمل نیروهای کششی و فشار وارد شده بر سازه ها بسیار قدرتمند و مستحکم عمل می کنند. البته در برخی موارد مشاهده می کنیم که برخی سازه های خرپایی را به صورت چهارگوش می سازند که با رعایت پارامترهایی نتیجه ی مطلوب را ارائه می دهند. همان طور که اشاره شد سازه های خرپایی به عنوان یکی از بهترین انواع سازه های سبک به شمار می روند که امکان مانور بالا در هنگام ساخت دارند. کاربران می توانند با استفاده از این روش ساخت سازه را با کمترین هزینه تجربه کنند. از مهم ترین ویژگی هایی که این نوع سازه ها دارند این است که می توان از آن ها برای مواردی که دارای دهانه های بزرگی هستند استفاده کرد.

افرادی که به دنبال ساخت سوله های ارزان و مقرون به صرفه هستند بهتر است روش ساخت با پروفیل را انتخاب کنند. علت این امر کاهش مصرف فولاد و استفاده از پروفیل است که از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه تر می باشد.

به دلیل اینکه امکان رنگ کردن بخش داخلی قوطی ها وجود ندارد این روش ساخت را در مناطق مرطوب به کار نمی برند. به این دلیل که در مواجهه با رطوبت قوطی ها دچار زنگ زدگی خواهند شد و مقاومت آن ها از بین می رود به گونه ای که با وارد شدن کمترین نیرو به آن ها حتی وزش بادهای ملایم امکان فرو ریختن آن ها وجود دارد. نکته ی دیگری که در اینجا مطرح است این که هرگز توصیه نمی شود با استفاده از روش ساخت با پروفیل سوله های چند طبقه را بسازید زیرا دوام لازم را نخواهد داشت.

سوله

سوله به عنوان یکی از پرکاربردترین سازه های صنعتی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این ساختمان ها برای امور مختلف و صنایع گوناگون کاربرد دارند از این رو روش ساخت آن ها نسبت به سازه های سنتی متفاوت بوده در هنگام اجرا از سرعت بالاتری برخوردار هستند. در صورت سپردن کار به پیمانکار ساخت سوله حرفه ای این امکان را خواهید داشت که در هزینه های ساخت صرفه جویی کنید. بیشترین صنایعی که از سوله ها استفاده می کنند شامل صنایع دام و طیور، کشاورزی، انبارهای تولید و ساختمان های ورزشی می شوند.

سوله چیست؟

سوله سازه‌ای فلزی با سقف شیب‌دار است که بر اساس محاسبات فنی خاص طراحی و ساخته می‌شود. از این نوع سازه در کارخانه‌ها، اسکلت ساختمان، انبارها، مرغداری‌ها، آشیانه‌های هواپیما، تعمیرگاه‌ها، فروشگاه‌ها و سالن‌های ورزشی که با قاب‌هایی با دهانه بزرگ نیاز است استفاده می‌شود. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون‌ها معمولا از تیر ورق در سازه سوله استفاده می شود.

انواع سوله

امروزه ساخت سازه های سبک در کشور در حال گسترش است که احتیاج به تخصص  و دانش کافی در این زمینه وجود دارد. طراحی ساخت سازه های مدرن باید به شکلی انجام بگیرد که تحمل شرایط مختلف محیطی را داشته باشد. بایست در هنگام ساختن سوله ها وجود هر نوع بار مانند برف، باران و… را برای این سازه ها  پیش بینی کرد تا به این ترتیب براساس منطقه ای که برای ساخت سازه در نظر گرفته شده است مقاومت سوله ها را پیش بینی کنند. با توجه به این نکات پیمان کاران و شرکت های ساخت مورد نظر حتما باید از دانش کافی در این زمینه بهره مند باشند. یکی از فاکتورهای مناسبی که جهت ساخت سوله می توانید به آن تکیه کنید نمونه های کارهای موفق گذشته است که توسط شرکت سازنده سوله انجام شده است. یک شرکت حرفه ای برای جلب رضایت مشتریان از دانش مشاوره بهره می برد بنابراین شرکت های حرفه ای همیشه این موضوع را مد نظر دارند.

سوله

تک دهانه به صورت 8

سوله

دو یا چند دهانه با ستون مشترک

سوله

قوسی

سوله

چند ضلعی

سوله

تک دهانه به صورت ۸

سوله

دو یا چند دهانه با ستون مشترک

سوله

قوسی

سوله

چند ضلعی

کاربرد سوله

عموما وقتی فضایی وسیع، بدون ستون وسط و با ارتفاع بلند مد نظر باشد از سوله استفاده می شود که کاربردهای متنوعی دارند. از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

البته کاربرد سوله به موارد گفته شده محدود نیست و درهر کاربردی که نیاز به ارتفاع سقف زیاد و فضایی بدون ستون باشد می توان از سوله استفاده کرد.

مزایای ساخت سوله فلزی

از زمان درخواست ساخت تا لحظه نصب هیچ سیستم ساخت و ساز دیگری با سیستم سازه های فولادی پیش ساخته از لحاظ صرفه اقتصادی ، انعطاف پذیری، سرعت ساخت و نصب قابل مقایسه نیست. همچنین به علت تولید فولاد در کارخانه و شرایط بهتر کنترل کیفیت آن نسبت به بتن ، فولاد و سازه های فلزی را نسبت به بتن و سایر مصالح ساخت و ساز متمایز می سازد. از دیگر مزایای اسکلت فلزی می توان به امکان توسعه سازه، اتصال چند قطعه به یکدیگر، پیش ساخته بودن قطعات در کارخانه، سرعت در اجرا و نصب، اشغال فضای کمتر نسبت به بتن و قابلیت کاربرد در ارتفاع زیاد اشاره کرد . بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل پیشرفت سریع کشورهای نو ظهور و توسعه یافته را، استفاده از سیستم سازه های فولادی پیش ساخته در ساخت و سازهای سریع و با کیفیت زیر ساختهای صنعتی، تجاری، درمانی و مسکونی این کشورها می دانند . در این قسمت به برخی از مزایای سازه های فلزی اشاره می کنیم .

از دیگر خواص مثبت مصالح فلزی، شکل پذیری آنها است که قادرند از تمرکز تنش که در واقع علت شروع خرابی است جلوگیری کرده و نیروی دینامیکی و ضربه ای را تحمل نمایند، در حالیکه مصالح بتنی به دلیل ترد و شکننده بودن در مقابل این نیروها فوق العاده ضعیف می باشند ،که این عامل باعث می شود تا سازه های فولادی به صورت ناگهانی تخریب نشده و زمان لازم جهت تخلیه افراد و تعمیرات در آنها وجود داشته باشد .

قطعات فلزی با توجه به مواد متشکله آنها پیوسته و همگن می باشند، ولی در قطعات بتنی صدمات وارده در هر زلزله به پوشش بتنی روی میلگرد وارد می گردد و ترکهایی در پوشش بتن پدید می آید که قابل کنترل نبوده و احتمالاً ساختمان در پس لرزه یا زلزله بعدی ضعف بیشتری داشته و تخریب می شود .

مقاومت قطعات فلزی زیاد بوده و نسبت مقاومت به وزن از مصالح بتن بزرگتر است، این امر در دهانه های بزرگ سوله ها و ساختمان های مرتفع، خصوصاً ساختمانهایی که بر زمین های سست قرار می گیرند حائز اهمیت فراوان می باشد.

فلز در کارخانجات بزرگ تحت نظارت دقیق تهیه می شود و به یکنواخت بودن خواص آن می توان اطمینان کرد و خواص آن بر خلاف بتن با عوامل خارجی تحت تأثیر قرار نمی گیرد . اطمینان در یکنواختی خواص مصالح، در انتخاب ضریب اطمینان کوچک موثر است، که خود صرفه جویی در مصرف مصالح را باعث می شود .

دوام فولاد بسیار خوب است، چنانچه در نگهداری ساختمانهای فلزی دقت لازم به عمل آید، برای مدت طولانی قابل بهره برداری خواهند بود .

خواص مفروض ارتجاعی فولاد با تقریب بسیار خوبی مصداق عملی دارد ، فولاد تا تنشهای بزرگ از قانون هوک به خوبی پیروی می نماید، مثلاً می توان ممان اینرسی یک مقطع فولادی را با اطمینان در محاسبات وارد نمود ، حال اینکه در مورد مقاطع بتنی ارقام مربوطه چندان معین و قابل اطمینان نمی باشند .

شکل پذیری فولاد که با برش و خم و نورد ایجاد می شود امکان ایجاد اشکال بی شماری را برای سازندگان فراهم می اورد. در حالیکه برای سازه های بتنی باید قالب طراحی و ساخته شود که این خود مشکلی سر راه سازه های بتنی می باشد.

مصالح فلزی در کشش و فشار یکسان و در برش نیز دارای مقاومتی نزدیک به کشش و فشار می باشند ، بنابراین تغییر وضع بارها بدون تخریب امکان دارد ، یعنی در صورت تبدیل نیروی وارده فشاری به کششی مسأله خاصی اتفاق نمی افتد. در ساختمانهای بتنی مسلح، مقاومت بتن در فشار خوب ولی در کشش و یا برش کم است، پس در صورتی که مناطقی احتمالاً تحت نیروی کششی قرار بگیرند و مسلح نشده باشند تولید ترک و خرابی می نمایند .

قطعات ضعیف ساختمان فلزی را که در اثر اشتباه محاسباتی، تغییر در مقررات و یا ضوابط اجرایی به وجود می آیند را می توان با جوش ، پرچ و پیچ کردن قطعات جدید تقویت نمود و قسمت یا دهانه هایی اضافه کرد.

تهیه قطعات فلزی در کارخانجات و نصب آن در موقعیت های متفاوت جوی با تمهیدات لازم قابل اجرا است .

سازه های فولادی نسبت به ساختمان های بتنی، دارای رفتار بهتری در برابر انفجار می باشند .

با توجه به تهیه قطعات سازه فلزی از کارخانجات ؛ پرت مصالح آنها نسبت به تهیه و بکارگیری بتن کمتر است.

سرعت اجرا و نصب قطعات فلزی نسبت به اجرای قطعات بتنی به صورت چشمگیری بالاتر است . پایان سریع کار، امکان بهره برداری به موقع از پروژه و بازگشت سریعتر هزینه های انجام شده را میسر می سازد .

در دو ساختمان مساوی از نظر ارتفاع و ابعاد ستون ؛ تیرهای ساختمان فلزی از نظر ابعاد کوچکتر از تیرهای ساختمان های بتنی می باشند. سطح اشغال یا فضای مرده در ساختمان های بتنی نسبت به ساختمان های فلزی بیشتر ایجاد می شود .

میانگین وزن ساختمانهای فولادی را می توان بین ۲۴۵ تا ۳۹۰ کیلوگرم بر متر مربع و یا بین ۸۰ تا ۱۲۸ کیلوگرم بر متر مکعب تخمین زد ، در حالیکه در ساخمانهای بتنی مسلح ، این ارقام به ترتیب بین ۴۸۰ تا ۷۸۰ کیلوگرم بر متر مربع یا ۱۶۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم برمتر مکعب می باشند .

حرکت زمین در اثر زلزله موجب اعمال نیروهای درونی در اجزای ساختمان می شود . به عبارت دیگر ساختمان بر روی زمینی که به صورت تصادفی و غیر همگن در حال ارتعاش است بایستی ایستایی داشته و ارتعاش زمین را تحمل کند. در قاب های بتن مسلح که وزن بیشتری دارند ضریب نیروی لرزه ای بیشتر از قاب های فلزی است ، تجربه نشان می دهد که خسارات وارده بر ساختمان های کوتاه و صلب که در زمینهای محکم ساخته شده اند زیاد است همچنین ساختمان های بلند و انعطاف پذیری که در زمین های نرم ساخته می شوند صدمات زیادی از زلزله می بینند . به عبارت دیگر ساخت ساختمان های کوتاه در زمینهای نرم که پریود ارتعاش زمین نسبتاً بزرگ است نتایج بهتری دارد . و برعکس ساخت ساختمان های بلند در زمینهای سفت با پریود کوچک احتمال خرابی کمتری در بر خواهد داشت. عکس العمل ساختمان ها در مقابل حرکت زلزله بستگی به مشخصات خود ساختمان از نظر صلبیت و یا انعطاف پذیری دارد ، مهمترین مشخصه ساختمان در رفتار مقابل زلزله، پریود طبیعی ارتعاش ساختمان است .

برگشت پذیر بودن کامل مصالح سازه های فلزی ؛ امکان استفاده مجدد آنها را مخصوصاً در اسکلت های پیچ و مهره ای میسر می سازد .

افزایش کیفیت اسکلت سازه به دلیل کنترل های قبل، حین و بعد از اجرای سازه ها، همچنین کنترل کامل مصالح و وجود سیستم کنترل کیفی مقیم در مجموعه ساخت، از نظر ابعادی و جوش، باعث ساخت قطعات پیش ساخته فلزی با کیفیت بالا می شود .

انتخاب بهترین سوله ساز

همانطور که میدانید شرکت های بسیاری در ایران در صنعت سوله سازی فعالیت دارند اما در بین این شرکت ها هستند معدود افرادی که با روش های غیراخلاقی اقدام به کم فروشی می کنند، پس انتخاب نوع شرکت سوله ساز اهمیت بسزایی خواهد داشت، برخی موارد کم فروشی عبارت است از کم کردن ضخامت ورق آهن مصرفی، محاسبات مغایر با اصول مهندسی، جوشکاری بی کیفیت یا جوشکاری کمتر از حد استاندارد و …

از دیگر خواص مثبت مصالح فلزی، شکل پذیری آنها است که قادرند از تمرکز تنش که در واقع علت شروع خرابی است جلوگیری کرده و نیروی دینامیکی و ضربه ای را تحمل نمایند، در حالیکه مصالح بتنی به دلیل ترد و شکننده بودن در مقابل این نیروها فوق العاده ضعیف می باشند ،که این عامل باعث می شود تا سازه های فولادی به صورت ناگهانی تخریب نشده و زمان لازم جهت تخلیه افراد و تعمیرات در آنها وجود داشته باشد .

خدمات پانل کاران در زمینه ساخت و پوشش سوله

یکی از برنامه های شرکت پانل کاران، افزایش تولیدها سوله با کیفیت و اقتصادی  در کل کشور می باشد. نگاه  صادرات محور به منظور بروز کردن دانش مجموعه و کاهش هزینه های ساخت سوله در رقابت های جهانی می باشد. پانل کاران دائما با حضور در فضاهای رقابتی و مناقصات توانایی خود در تحقق اهداف و برنامه ها را محک زده و در حیطه سوله سازی با کیفیت و اقتصادی رضایت مشتریان خود را به همراه داشته است. امید است در زمینه طراحی و ساخت سازه های فلزی گامی مفید جهت ارتقاع سطح فنی و عملی و کیفی  برداشته و ناظر بهبود و پیشرفت کشور در این صنعت باشیم.

در اینجا بخشی از اطلاعات و امکانات شرکت در زمینه ساخت سوله را در اختیار شما قرار می دهیم:

اطلاعات و امکانات

تیم طراحی مجرب و کاردان

اطلاعات و امکانات

کارکنان اجرای سوله

اطلاعات و امکانات

کارخانه ساخت سوله

اطلاعات و امکانات

ابزار الات و ماشین الات

اطلاعات و امکانات

تیم طراحی مجرب و کاردان

اطلاعات و امکانات

کارکنان اجرای سوله

اطلاعات و امکانات

کارخانه ساخت سوله

اطلاعات و امکانات

ابزار آلات و ماشین آلات

۱.تیم طراحی مجرب و کاردان

رکن اصلی هر شرکت سازنده سوله، بهره مندی از گروه طراحی مجرب و کاردان است زیرا که در بسیاری از موارد دیده شده طراحی سوله به صورت کپی برداری از موارد مشابه بوده که طراحی و محاسبات با مشکلات زیادی در اختیار کارفرما گذاشته شده است. در این حالت با توجه به عدم لحاظ فاکتورهای محیطی، عمدتاً نتیجه غیر استاندارد و غیر قابل اجرا می باشد. شرکت سازنده سوله باید ابتدا اقدام به تهیه نقشه اولیه بر اساس اصول و استانداردها نماید. دوم با کمترین وزن و دارا بودن تمامی استاندارد ها اقدام به اخذ تائیدیه نظام مهندسی نماید. در زمان اجرا بدون مشکل سوله نصب گردد. در بسیاری از موارد طراحی دیده شده که جهت سهولت در گرفتن تائیدیه نظام مهندسی، سازه سوله با وزن زیادتر از حد مورد نیاز محاسبه شده و هزینه اضافی به کارفرما تحمیل می کند. این موضوع با کنترل فایل های طراحی توسط افراد متخصص به راحتی قابل رسیدگی می باشد.

۲.کارکنان اجرای سوله

وجود افراد متخصص در هرحرفه و شغلی باعث پیشرفت و کیفیت آن می گردد. برخی از تخصصهای مورد نیاز در ساخت سوله به ترتیب از گروه طراحی برشکاری –مونتاژکار – جوشکار ها – قطعه زن – نیروی رنگ امیزی – کارکنان کارگاه سند بلاست و تمیزکاری – گروه بارگیری و حمل و اکیپ نصاب سوله می باشد که هر کدام به صورت مستقل و اختصاصی باید عمل کند. در بعضی از کارگاه های کوچک ساخت مشاهده شده که برای همه موارد ذکر شده از یک گروه به صورت مشترک استفاده می گردد که این مسئله در ساخت سوله های کوچک هم تبعات خاص خود را خواهد داشت. اصولاً یک نیرو نمی تواند هم مونتاژ کار و برشکار و قطعه زن و رنگ کار و جوشکار و نصاب حرفه ای باشد.

3.کارخانه ساخت سوله

در مجموعه های معتبر سوله سازی که به صورت حرفه ای عمل می کنند، برای هر قسمت از تولید و ساخت سوله علاوه بر کارکنان مجزا، از مکان و سالنهای جدا استفاده می شود. یعنی فرایند مونتاژ- برشکاری –جوشکاری- رنگ و دپوی قطعات هرکدام و بعضاً مشترک نیاز به محیط و سالن جدا می باشد که این موضوع باعث بیشتر شدن کیفیت و سرعت می گردد.

4.ابزار الات و ماشین الات

یکی ازموارد  مهم در ساخت سوله استفاده از ابزار الات و ماشین الات پیشرفته و کافی است که در این زمینه پانل کاران دارای:

دارای 2 دستگاه جرثقیل سقفی-  دستگاه گیوتین 3 متری 25 میل بر –  1 دستگاه گیوتین 6 متری 25 میل بر-  1 دستگاه اتوماتیک مونتاژ سوله – 2 دستگاه پانچ هفت کاره – 1 دستگاه پرس هیدرولیک 400 تن و تعدادی  دستگاه جوش اینورتو و روغنی و رکتی فایر و شاسی قطعه زنی و اتمام  می باشد.

شامل پمپ باد – 1 دستگاه واگن برقی حمل قطعات -7 دستگاه جوش CO2    2 دستگاه جرثقیل سقفی –اره برقی- باسکول – 1 شاسی ساخت جرثقیل سقفی  و 1 شاسی ساخت لینک می باشد.

شامل  1 دستگاه واگن برقی حمل قطعات – شاسی و ابزار آلات سند بلاست و رنگ    2 دستگاه جرثقیل سقفی  – دستگاه ایرلس –  پمپ باد –باسکول می باشد.

شامل  دستگاه اتوماتیک برش خاموت و میل گرد – دارای 2 دستگاه جرثقیل سقفی – پانچ 7 کاره – دریل مگنت – دستگاه رولینگ و رزوه  می باشد.

جرثقیل نصب بر کامیون 10 تن و 5 تن  – محوطه دپو دارای 1 جرثقیل سقفی-

5.متریال ساخت سوله مرغوب

در ساخت سوله از ورقهای ضخیم پروفیل –نبشی –زد –ناودانی تیرآهن- عایق – ورقهای پوششی – میل گرد- رنگ و پیچ و مهره و غیر استفاده می شود که همانند کالاهای دیگر می توان از جنس مرغوب  یا نامرغوب استفاده نمود. این موضوع در ساخت و نصب و رنگ سوله تاثیر به سزایی دارد. برای متریال اصلی ساخت عموما از فولاد St37 استفاده می گردد.

6.گروه اجرای 0 تا 100 سوله

اجرای فنداسیون – ساخت سوله شامل طراحی، ساخت و رنگ و نصب اسکلت سوله –کف سازی – پوشش سقف و بدنه سوله – دیوار چینی و درب و پنجره می باشد که یک شرکت قدرتمند دراین زمینه باید توانائی اجرای همه موارد بالا را دارد داشته باشد.

7.پوشش سقف و بدنه سوله

در پوشش سقف سوله از مواد مختلفی می توان استفاده کرد که از جمله آن به ورق رنگی و گالوانیزه به شکل ذوزنقه و کرکره (shadow line) ، ساندویج پنل ، ایرانیت و پلی کربنات ، فایبر گلاس به عنوان لایه نهائی پوشش سقف سوله، پشم و شیشه ، پشم سنگ ، فوم ، کارتن پلاست ، توری جهت عایق کردن از سقف سوله میتوان نام برد. پوشش بدنه سوله با ساندویچ پانل ویژگی فراوانی نسبت به دیوار کشی آجری دارد که محافظت بهتر، سرعت اجرای بیشتر، سبک بودن، صرفه اقتصادی، مقاومت و زیبائی بیشتر و قابل بازیافت و امکان تعویض ساده از جمله ویژگی آن می باشد.

چرا باید به مقاوم سازی ساختمان اهمیت داد ؟

موضوع مقاوم سازی هم در ساختمان‌های کهنه و هم در ساختمان های نوساز مهم است. برای نوسازی ساختمان‌ها باید به مسائل مهمی شامل كنترل دقیق طراحی، ساخت براساس نقشه‌ها، جوشكاری دقیق و بتن‌ریزی مناسب توجه کرد زیرا ممکن است بعد از محاسبات و طراحی، ضعف جوشكاری در ساختمان‌های فلزی مثل سوله و كم بودن مقاومت بتن در پی و سقف ساختمان‌های فلزی و بتنی، مشکلات فراوانی به وجود بیاورد . ساختمان های بتنی به علت داشتن شن و ماسه شسته نشده، کم بودن عیار سازه، عدم مقاومت بتن و دانه بندی غلط در هنگام وقوع زلزله، خرابی های زیاد و جبران ناپذیری رابه وجود می اوردند . سوله به علت محکم بودن فولاد و جوشکاری مناسب آن، در مقابل زلزله مقاومت زیادی دارد و به همین علت است که امروزه سازه فلزی برای ساختمان سازی بیشتر استفاده می شود. 

ساخت شرکت پانل کاران

آشنایی با یکی از بزرگترین سوله‌های کشور

یکی از بزرگتری سوله های کشور که فاز دوم آن در سال 1382 ساخت و نصب شد مربوط به سالن 3 و 4 شرکت قالبهای صنعتی سایپا می باشد. ابعاد هر کدام از این سالنها   32 متر عرض 200 متر طول ارتفاع 16 متر می باشد. قابل توجه اینکه فاصله فریم ها بجای 6 متر 7 متر در نظر گرفته شد تا امکان جابجایی پرسهای 1000 تنی از دهانه ها میسر باشد.

در هر کدام از این سالنها محاسبات لازم برای اجرای دو جرثقیل 30 و 20 تن انجام شد. این دو دستگاه سوله در بازه زمانی  سه ماه ساخت و نصب توسط تیم اجرایی و مهندسی شرکت اجرا شد.

اجزای سوله

سوله‌ها دارای اجزای مشخص و تعریف شده‌ای هستند، هر قسمت از سوله توسط مهندسین محاسب، جزء به جزء محاسبه و طراحی می‌گردد. بخشی از مشخص ترین اجزاء سوله به شرح زیر می‌باشد:

نکات مهم در ساخت سوله صنعتی

دقت در طراحی و ساخت سوله های صنعتی بسیار حائز اهمیت است این مورد بسیار تخصصی است و باید توسط افراد حرفه ای انجام شود در غیر این صورت هزینه های ساخت بسیار بالا می روند. کوچکترین اهمال کاری در طراحی و اجرای سازه های فلزی باعث می شود که استقامت و دوام سازه ها کاهش پیدا کرده و کارفرمایان از لحاظ زمانی و هزینه ها ضرر و زیان های بالایی را متحمل شوند. یکی از مهم ترین مواردی که در ساختن سوله ها بسیار مهم است تعیین دهانه ی مناسب برای سوله ها می باشد. ابعاد مورد نظر باید متناسب با هدف ساخت سازه ها معین شوند. پس از تعیین ابعاد دهانه باید به این مسئله نیز توجه داشته باشیم که ماشین آلاتی که در حین ساخت و ساز رفت و آمد می کنند امکان عبور مرور داشته باشند. برای این منظور معمولا اندازه ای را که برای دهانه سوله ها در نظر می گیرند در اندازه های 25 تا 30 متر است. فراموش نکنید که مشخص کردن اندازه ی درب ها در سوله ها بسیار مهم است و نباید در اندازه گیری دقیق سهل انگاری شود.

پوشش سقف سوله

سوله ها از بخش های زیادی تشکیل می شوند؛ یکی از مهم ترین آن ها، پوشش سقف سوله است. پوشش سقف برای انواع سقف های شیب دار کار می شود و از مواد و لایه های مختلفی تشکیل می شود که نوع اول آن ورق فلزی به همراه پشم شیشه است که پوشش سقف را تشکیل می دهد. نوع دوم ساندویچ پانل سقفی و نوع آخر آن که استفاده از آن تقریبا منسوخ شده، ورق های کرکره سیمانی سقفی است. پوشش سقف سوله که با استفاده از ساندویچ پنل سقفی است، پر طرفدار ترین و اصولی ترین نوع پوشش است. ساختار آن به این شکل است که بین دو ورق لایه ای فوم تزریق می کنند و اصطلاحا به آن پوشش ساندویچی گفته می شود. پوشش های از این دست ، استحکام خوبی در برابر زلزله و دیگر حوادث خارجی دارند به علاوه عایق بهتری برای صدا، رطوبت و حرارت به داخل سوله هستند. در ضمن اجرای این نوع پوشش سقف برای سوله سریع تر از انواع دیگر انجام می شود و این سرعت موجب کمتر شدن زمان اجرا و در نتیجه هزینه می شود. از ساندویچ پانل در پوشش سقف سوله های ورزشی ، سوله های صنعتی ، آشیانه ی هواپیما ها و ده ها نوع سوله ی دیگر استفاده می شود.

مزایای پوشش سوله با ساندویچ پنل

اجرای پوشش سقف سوله با ساندویچ پانل

برای اجرای پوشش سقف سوله از پانل سقفی استفاده میشود که معمولا در ضخامت ۴ الی ۲۰ سانتی متر با فوم تزریقی پلی یورتان سخت (دانسیته ۲±۴۰) تولید میشود. عرض مفید ساندویچ پانل سقفی یک متر و عرض غیر مفید ۱٫۰۸ متر و طول تا ۱۴ متر را معمولا در نظر میگیرند. این پانل در برابر رشد گیاهان و قارچ ها مقاوم بوده و به علت نداشتن بو، عدم ریزش مواد و عدم امکان زندگی حشرات در داخل فوم از بهترین نوع پوشش در سقف سوله های صنعتی به شمار می آیند. پانل های سقفی با ضریب هدایت حرارتی بسیار پایین از نوع بهترین عایق های صنعتی جهت پوشش سقف میباشد.

اجرای پوشش دیوار سوله با ساندویچ پانل

ساندویچ پانل دیواری بیشتر برای اجرای دیواره سوله, برای اجرای ساختمان پیش ساخته، برای اجرای سرد خانه های صنعتی و دیوارها و پارتیشن های داخلی در پروژه های مختلف معمولا با ضخامت ۴ الی ۱۲ سانتیمتر به کار گرفته میشوند. ساندویچ پانل دیواری دارای دو نوع ورق و دو نوع طرح مخصوص دارای شیار و موج های ریز است. استفاده از لبه‌های کشویی مانند در موقع نصب پانل ها سبب زیبایی و افزایش قدرت تحمل دیواره ها می گردد.

مراحل ساخت سوله به چه صورت است؟

مراحل ساخت سوله

دیوار چینی

مراحل ساخت سوله

کف سازی سوله

مراحل ساخت سوله

اتصالات برق و تاسیسات سوله

مراحل ساخت سوله

دیوار چینی

مراحل ساخت سوله

کف سازی سوله

دیوار چینی سوله

دیوارها نقش بسیار مهمی در مقاومت و عمر سوله دارند چون محار تمام فشار هایی که از خارج به سوله وارد می شود مثل باد ها بر عهده دیوار هاست. ناظران سازه با رعایت اصول و استاندارد های دیوار کشی اقدام به ارائه این خدمت می کند تا بهترین و مقاوم ترین سوله در برابر زلزله ساخته شود و در عین حال از وزن کمتری تا حد ممکن برخوردار باشد.

کف سازی سوله

آخرین مرحله ساخت سوله کف سازی است. در گذشته این کار زیاد جدی گرفته نمی شد و تنها با بررسی مقاومت و استحکام کف، اقدام به کف سازی سوله می کردند ولی این اقدامات امروزه با وجود ماشین ها و ابزار آلات سنگین مدرن پاسخگو نیست گروه ناظران سازه با رعایت تمام اصول و استاندارد های روز مثل بررسی جزئیات درز ها ، حساسیت ترازی و مقاومت کف در برابر اصطکاک اقدام به کف سازی سوله ها می کند.

اتصالات برق و تاسیسات سوله

تا اینجا تا حدودی اجرای سوله  به اتمام رسیده اما هنوز به صورت کامل سوله ما تمام نشده  زیرا اتصالات برق و تاسیسات هنوز انجام نشده است برای اتصالات برق  ابتدا می بایست مصرف برق مشخص شود و همچنین انشعابات لازم آن را دریافت کنیم پس از آن تمامی تابلو های اصلی و فرعی و کابل های برق را در داخل سوله نصب خواهیم کرد و در آخر پریز و قطعات اتصال را نصب می کنیم.
همچنین ژنراتور و یو بی اس هم برای بالا بردن ضریب اطمینان و جهت داشتن برق پایدار برای مواقعی که برق سوله قطع می شود به کار می آید که عملکرد این دو کنار یک دیگر گزینه بسیار مناسبی می باشد.

تاسیسات هم مانند بقیه مراحل اهمیت بسیاری دارند تمامی سوله ها با توجه به کاربری آن نیاز به سیستم گرمایشی و سرمایشی خواهند داشت که می توانند برای آن از سقف یا از موتور خانه استفاده کنند  که برای کاربری هایی چون سردخانه سیستم سرمایشی خاص و بیشتری در سوله مورد استفاده قرار می گیرد.

پس از آن نوبت به سیستم امنیتی و نظارتی می رسد که این سیستم با استفاده از نصب دوربین های مدار بسته و دزدگیر و البته کنترل تردد برای نظارت بر ورود و خروج کارگران انجام می گیرد.

هزینه ساخت سوله

قیمت ساخت سوله معمولا به عوامل زیادی بستگی دارد. زیرا سوله‌ها کاربردهای متفاوتی دارند و قیمت آنها نیز متفاوت است. مثلا اینکه شما به فکر ساخت سوله سبک و کوچک باشید یا سوله شما بزرگ باشد، همگی در قیمت نهایی تاثیر دارند. بنابراین هزینه ساخت سوله ۲۰۰ متری با هزینه ساخت سوله ۲۰۰۰ متری متفاوت است و این تفاوت به خاطر دلایل مختلفی اتفاق می افتد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره کرده ایم:

چند توصیه مهم و کاربردی در ساخت سوله

سوله‌ سازی کاری تخصصی، دقیق و هزینهبر است که اجرای اصولی و گام به گام آن نیازمند داشتن اطلاعات لازم و کافی و صرف زمان و انرژی است. از این جهت و با توجه به نیاز کاربری که سوله برای آن ساخته می‌شود، لازم است تا در انتخاب مجری این پروژه دقت و حساسیت بالایی به خرج دهید.

در این صورت زحمات و مخارج شما بی‌ نتیجه نمانده و پروسه انجام کار با موفقیت و رضایت شما به پایان خواهد رسید.
همچنین پیشنهاد می‌شود مخارج کار را با دقت و توجه کامل محاسبه و از ابتدا برای موارد خاص و پیشبینی نشده احتمالی نیز آماده باشید.

ساخت سوله شامل موارد زیر می شود:

۱.مواد تشکیل دهنده سوله

ورق، پروفیل، خرد، آبدو، رنگ، پیچ‌ومهره‌ میباشد.

2.مونتاژ سوله

قطعات سوله بعد از برش طبق نقشه از قبل تهیه شده وکنارهم مرتب شده و با ماشین آلات و ابزارآلات مخصوص جوشکاری مونتاژ می گردد.

3.جوشکاری

در این مرحله قطعات که فقط توسط جوش های مختلف به شکل قطعه تولید شده درآمدند با دستگاه های جوش CO2 و جوش زیر پودری کامل می گردند.

4.تمیز کاری

در این مرحله قطعات بعد از جوشکاری شامل اسپاترهای جوشکاری و لایه چرب می باشد که باید مرحله بعدی اسپاتر برداری (remove weld sputter ) و تمیزکاری گردد.

5.رنگ آمیزی

دراین مرحله بنا بر انواع کاربری و مکان اجرای سوله نسبت به مکان اجرا مشخص رنگ آمیزی می گردد یعنی اگر سازه در مکان خشک و کاربری های غیر اسیدی و غیر مرطوب و غیر شیمیائی باشد ترجیحاً از یک لایه رنگ آلکیدی استفاده می گردد و اگر سازه در مناطق مرطوب و کاربری های رطوبت دار یا شیمیایی یا اسیدی باشد نسبتا از سندبلاس و رنگ های ابوکسی استفاده می شود .

6.حمل

در مرحله صورتی که پروژه بزرگ و ویژه باشد احتیاج  است همه قطعات کدگذاری شود  و هر کدام با برنامه ریزی مشخص به مکان حمل شده و در جای خود قرار بگیرد تا از راه اندازی سریع و مشخص برخوردارشود .

ارتفاع سوله

ارتفاع سوله استاندارد عموما نیاز به ابعاد برش ورق و پروژه تعیین می گردد یعنی ارتفاع سوله در مرحله اول با توجه به نوع کاربری مورد نیاز در سوله نسبت به انبارش و ماشین الات و محیط مورد نیاز در داخل سوله تعیین می گردد. در مرحله دوم با توجه به اندازه برش ورق ها چون عمدتا به طول 6 متر هستند و تقسیم برش این اندازه  ارتفاع سوله را از 3 متر به بالا ساخت می گردد .

ارتفاع سوله در تاج سوله با توجه به شیب سقف و عرض سوله تهیه می شود به عنوان مثال اگر عرض سوله 20 متر در نظر گرفته شود و ارتفاع ستون سوله 6 متر باشد و ارتفاع سوله در تاج 8 متر است و شیب سقف سوله نیز 20% تعیین گردد . حالا اگر عرض سوله و شیب سقف سوله کمتر و یا بیشتر گردد به همان اندازه ارتفاع تاج سوله نسبت به ستون تغییر خواهد کرد.

ارتفاع این سوله ها ۸ متر است اما در صورتی که احتیاج به ارتفاع کمتری بود می تواند حداقل ۴ متر و برای ارتفاع بیشتر حداکثر ۲۰ متر باشد. ارتفاع بیشتر از ۲۰ متر خیلی کم  دیده می شود .

وال پست چیست؟

همانطور که از نام پیداست ، وال پست نگهدارنده دیوار است. وال پست در سوله که عموما به شکل یک ستون یا تیر طراحی می شود، در انتهای سالن های صنعتی و به طور کلی فرم هایی با دهانه بالا که پایان آن با دیوار پوشانده می شود، قرار می گیرد.

کار وال پست در سوله چیست؟

کار وال پست در سوله جا به جایی نیروهای تولید شده از زلزله و باد از دیوار به شکلی است که باعث عدم نابودی دیوار می شود.

روش وصل وال پست

معمولا  اتصال آن در پایان متصل به فریم به شکل لوبیایی بمنظور مراحل راه اندازی  و بر روی ساختاربه شکل مفصل می باشد.

بیشترین ارتفاع و طول مجاز دیوار غیر سازه ای

طبق تعریف بند 3-7 صفحه 64 آئین نامه 2800 ویرایش دوم، بیشترین طول مجاز دیوار غیر سازه ای یا تیغه ای بین دو پشت بند 40 برابر ضخامت تیغه یا دیواراست و یا هر کدام 6 متر کمتر باشند. بیشترین ارتفاع مجاز تیغه ها و دیوارهای غیر سازه ای از تراز کف مجاور 3.5 متر می باشد. در شرایط ذکر شده نیازی به اجرای وال پست افقی یا قائم نیست ولی در صورتی که دهانه ها یا ارتفاع زیاد شود احتیاج  به استفاده از وال پست می باشد.

ارتفاع سوله در تاج سوله با توجه به شیب سقف و عرض سوله تهیه می شود به عنوان مثال اگر عرض سوله 20 متر در نظر گرفته شود و ارتفاع ستون سوله 6 متر باشد و ارتفاع سوله در تاج 8 متر است و شیب سقف سوله نیز 20% تعیین گردد . حالا اگر عرض سوله و شیب سقف سوله کمتر و یا بیشتر گردد به همان اندازه ارتفاع تاج سوله نسبت به ستون تغییر خواهد کرد.

ارتفاع این سوله ها ۸ متر است اما در صورتی که احتیاج به ارتفاع کمتری بود می تواند حداقل ۴ متر و برای ارتفاع بیشتر حداکثر ۲۰ متر باشد. ارتفاع بیشتر از ۲۰ متر خیلی کم  دیده می شود .